la-Miercurea Ciuc.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii cetatenilor din Miercurea Ciuc.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Bucătari din România, Ungaria și Slovacia, la tradiționalul Festival al Sarmalelor de la Praid

Agerpres

 

Bucătari din toată țară, precum și din Ungaria și Slovacia au participat sâmbătă, la Praid, la tradiționalul Festival al Sarmalelor, manifestare în care sunt prezentate tradițiile culinare românești și ungurești.

La fel ca în fiecare an, locuitorii din Praid și turiștii veniți în vizită au fost treziți cu sunet de fanfară, după care echipele au defilat în toată localitatea și i-au invitat pe toți cei interesați să li se alăture.

În parcul central din Praid au fost puse la foc zeci de ceaune pline cu sarmale preparate după rețete foarte diferite, menite să satisfacă toate gusturile, inclusiv ale vegetarienelor.

O echipă de bucătari din Miercurea Ciuc s-a gândit să prepare sarmale în care procedeul obișnuit este inversat, adică bucata de carne este umplută cu varză, dar și sarmale uriașe, "pentru cei cu poftă mare de mâncare".

Echipa "Zor de zeamă" din Târgu Mureș a pregătit nouă sortimente de sarmale, respectiv cu carne de porc, de curcan, de pui, cu ciuperci, cu nucă, cu nucă și stafide, cu urdă, cu vinete sau cu păsat, învelite în foi de varză dulce sau murată.

"Sperăm să câștigăm măcar la capitolul cele mai diversificate sortimente. Am lucrat toată noaptea. Patru bucătărese au învârtit sarmalele, iar bărbații s-au ocupat cu aprovizionarea, iar acum supraveghează focul", a dezvăluit un tânăr care ațâța focul la cele nouă ceaune puse la fiert.

Un alt stand care a atras atenția a fost cel al unei echipe din Bârlad, participantele venind îmbrăcate în port popular și oferind pofticioșilor cunoscutele sarmale moldovenești, de dimensiuni reduse.

"De o lună ne pregătim pentru festival. Am făcut câteva ceaune de sarmale în Moldova, să fim sigure că vom câștiga. Ingredientul principal este sufletul, restul nu putem să dezvăluim, e secret. Ne-am gândim că putem să reprezentăm Moldova și prin port, și prin mâncare, și prin băutură, pentru că lângă sarmale avem rachiu", a afirmat una dintre membrele echipei din Bârlad.

La fel ca și anul trecut, la festival a luat parte și Csillip Arpad, patronul unei pensiuni din zona Ghimeș care a pus la fiert, încă de la răsăritul soarelui, 600 de sarmale, într-un ceaun de 800 de litri. Pentru prepararea lor a folosit aproape 100 kilograme de ciolan afumat, 25 de kilograme de orez, 20 kilograme de ceapă, 30 de kilograme de legume, boia și condimente și crede că "rezultatul va fi unul deosebit".

Turiștii veniți la Praid, unii special pentru a participa la festival, au spus că evenimentul este unul reușit și că vor rămâne până la final pentru a mânca din sarmalele românești și ungurești.

"E o manifestare foarte interesantă și i-aș invita pe toți cei din țară care nu au participat niciodată să vină aici. (...) Oamenii se simt bine, indiferent de naționalitate, pentru că în jurul unui ceaun forma rotundă sugerează faptul că există o comuniune și toți oamenii se simt egali", a spus un turist din Miercurea Ciuc.

Doi turiști veniți din București au recunoscut că își doresc de mulți ani să vină la festivalul de la Praid, iar în acest an se bucură că au putut să participe la manifestare.

"Am venit special pentru festival, am văzut la televizor și mi-am dorit ani de zile să ajung aici. În sfârșit, am reușit să ne mobilizăm și să venim. Suntem plăcut impresionat. Nu am apucat să gustăm, dar nu o să plecăm până nu mâncăm sarmale. Încă nu vedem unde e palinca, dar dacă nu o găsim cred că ne mulțumim doar cu sarmalele", a afirmat unul dintre bucureșteni.

Primarul localității Praid, Bokor Alexandru, organizatorul principal al evenimentului, a spus că festivalul a fost, de-a lungul celor 19 ediții, un loc de întâlnire a tradițiilor culinare și culturale ale reprezentanților diferitelor zone din România și Ungaria.

"Importanța majoră a festivalului este această înfrățire, această adunare frățească, această confruntare culinară. Pentru mine, ca primar, dar și în numele comunității din Praid, pot să afirm că dorim ca fiecare turist care vine aici, în tot timpul anului, să se simtă ca acasă și să le putem crea condițiile dorite", a afirmat Bokor Alexandru.

Participanții la festivalul de la Praid vor fi premiați, în cursul serii, la mai multe categorii, cum ar fi cea mai mică și cea mai mare sărmăluță, cel mai tânăr concurent sau cel mai frumos stand. Manifestarea este completată cu spectacole populare sau cu întreceri sportive.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, abonează-te gratuit la Newsletter trimițând site-ul de care ești interesat(ă) și adresa ta de e-mail la office@la-romania.ro.


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2014