la-Miercurea Ciuc.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii cetatenilor din Miercurea Ciuc.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Șumuleu Ciuc, în centrul unui pelerinaj grandios

Agerpres

 

La marginea municipiului Miercurea Ciuc, într-un cadru natural deosebit, din care nu lipsesc dealurile înverzite și izvoarele cu apă minerală, veghează, de câteva veacuri, Mănăstirea franciscană de la Șumuleu Ciuc, care adăpostește o statuie făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

De aproape 450 ani, în preajma Rusaliilor Catolice, acest loc devine centrul spiritual al credincioșilor care vin să se roage la statuia Sfintei Fecioare în cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală și de Est. 

Mănăstirea aparține franciscanilor observanți, iar hramul este cel al Sfintei Fecioare Maria.

Veniți la Șumuleu Ciuc în prima jumătate a secolului XV, călugării franciscani au construit o biserică în stil gotic, care, în următoarele patru secole, a fost transformată, completată și reconstruită de mai multe ori. 

Potrivit documentației puse la dispoziție de starețul mănăstirii de la Șumuleu Ciuc, Bojte Mihaly, stabilirea în această zonă a ramurii observante a ordinului franciscan a avut loc în anii 1440, după cum atestă bula papei Eugen al IV-lea. Prin acest document 'se permit șapte ani de indulgență tuturor celor care sprijină cu orice donație biserica aflată în construcție la Șumuleu Ciuc sau o vizitează în săptămâna sărbătorii vizitei Fecioarei la Elisabeta (2 iulie). Biserica gotică nouă avea inscripționată pe fațada principală anul 1448, ca data terminării construcției'. 

Istoria ansamblului de la Șumuleu Ciuc este strâns legată de istoria locului, de războaiele care au avut loc în zonă, dar și de lipsa fondurilor care a influențat, în anumite perioade, refacerea lăcașului și, mai târziu, reconstrucția sa. 

Biserica veche a fost incendiată de tătari, în 1661, dar ca prin minune au rămas neatinse statuia Fecioarei și altarul Sfântului Anton. Încet-încet, statuii îi sunt atribuite puteri tămăduitoare și tot mai multe persoane vin la Șumuleu pentru a-i cere ajutorul. 

Pe măsură ce treceau anii, iar pelerinajul de Rusalii devenea tot mai mare și mai important, dimensiunile bisericii, care a fost extinsă, nu mai corespundeau, motiv pentru care, la sfârșitul secolului al XVIII-lea apare ideea construirii unei biserici de dimensiuni mai mari. Piatra de temelie s-a pus în 1804 și, din cauza lipsei de fonduri, evoluția execuției a fost sporadică și a fost influențată de diverse evenimente, cum ar fi foametea, o furtună care a afectat lucrările sau decesul maistrului zidar. Biserica ridicată în stil baroc este sfințită în data de 20 august 1876, de episcopul Mihály Fogarassy. 

 

''Biserica mănăstirii este o construcție monumentală care are lungimea sanctuarului de 16 metri, lățimea de 14 metri și înălțimea de 15 metri. Nava măsoară 40 metri în lungime, 22 metri lățime și 18 metri înălțime', explică arhitectul Tövissi Zsolt, care subliniază că din vechiul complex medieval se păstrează câteva fragmente de construcții înglobate în noile construcții. 

Slujbele sunt acompaniate de o orgă, construită în 1931, pe baza proiectului lui Geyer József, de la firma 'Wegenstein Leopold și Fii' din Timișoara. 

Statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, sculptată în lemn de tei, este cea mai mare de acest fel din lume. În centrul altarului bisericii și primul lucru care-ți atrage atenția atunci când pășești în lăcașul de cult este statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care este cunoscută și ca 'Femeia îmbrăcată în soare' sau 'Madona care plânge'. Statuia sculptată în lemn de tei o reprezintă pe Fecioara Maria învăluită în razele soarelui, având sub picioare globul pământesc și luna și purtând în jurul capului o coroană formată din 12 stele. 

Înălțimea statuii este de 2,27 m, fiind cea mai mare de acest fel din lume. În mâna dreaptă a Mariei se află sceptrul împărătesc, iar pe brațul stâng îl poartă pe Pruncul Iisus, amândoi au capetele încoronate. Literatura de specialitate datează statuia la începutul secolului al XVI-lea. 'Pe lângă cultul Sfintei Maria, statuia bisericii este importantă, pe de o parte, fiindcă este unica piesă provenită din biserica veche, pe de altă parte datorită faptului că s-au păstrat pentru posteritate foarte puține statui originale de dimensiuni și de o calitate asemănătoare', se arată în documentația pusă la dispoziție de starețul mănăstirii. 

La statuia făcătoare de minuni din biserica franciscană se urcă pe niște scări, iar la picioarele sale se află o rugăciune în limbile maghiară și română, pe care oricine o poate rosti. Din oricare parte te-ai uita la statuie, vei avea impresia că lăcrimează, iar privirea sa blândă te urmărește peste tot. Statuii Sfintei Fecioare i se atribuie sute de vindecări miraculoase și dorințe împlinite, dovadă stând obiectele de metal amplasate pe pereții bisericii, donate de cei ale căror rugăciuni au fost ascultate. 

Cel mai mare miracol, cred atât preoții cât și credincioșii, este pelerinajul de Rusaliile catolice, care a împlinit 447 de ani și care adună, în fiecare an, peste o sută de mii de persoane din întreaga Europă sau chiar și de pe alte continente. 

Pelerinajul de Rusaliile Catolice, cel mai mare din Europa Centrală și de Est, pe care autoritățile îl doresc înscris în patrimonial UNESCO. 

Istoria pelerinajului de la Șumuleu Ciuc începe în anul în 1567, când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioșilor din scaunele secuiești Ciuc, Gheorgheni și Casin. Aceștia, adunați la Șumuleu, sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au pornit să înfrunte armata principelui. În acest timp, cei rămași la biserică — bătrânii, femeile și copii — s-au rugat la statuia Fecioarei Maria să îi ajute pentru a-și apăra credința. 

După respingerea atacului, împodobindu-și steagurile cu crengi de mesteacăn, bărbații s-au întors la Șumuleu și împreună cu ceilalți s-au rugat Domnului și Sfintei Fecioare, exprimându-și astfel recunoștința pentru obținerea victoriei.

În memoria acestui eveniment istoric, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Șumuleu Ciuc și se roagă la statuia făcătoare de minuni. Harghitenilor li s-au alăturat, de-a lungul anilor, zeci de mii de oameni, din toată țara dar și din Europa sau chiar din SUA sau Australia care, cu credință în suflet, vin să se roage Maicii Domnului. Unii dintre pelerini parcurg pe jos distanțe impresionante și spun că oboseala sau vremea rea nu-i pot împiedica să ajungă la pelerinaj. Există credincioși care nu folosesc ruta obișnuită pentru a ajunge la altarul în aer liber unde se oficiază liturghia, ci urcă spre locul slujbei pe un deal abrupt, denumit și 'Drumul Crucii', care pornește la câteva sute de metri de catedrală și pe care se află 14 cruci care simbolizează locurile de oprire ale lui Iisus pe Golgota. 

Grupurile de pelerini poartă în mâini steaguri sau care să ateste aparteneța locală, cântă imnuri religioase și se supun tradiției de veacuri, aceea de a se închina la statuia Fecioarei Maria, de a se spovedi și împărtăși, de a participa la Sfânta Liturghie închinată Fecioarei, oficiată la un altar în aer liber și de a se reculege la cele patru vechi lăcașe din zonă: Capela Salvator, Capela lui Iisus Suferind, Capela Sfântul Anton și Capela Sfântul Ioan din Nepomuk. 

"Suntem împăcați în suflet, la această mare sărbătoare. Toată lumea cântă, peste noi există o atmosferă de cântece sfinte, parcă zboară cu noi niște îngeri, parcă Maica Domnului ne ține în brațele sale. Este o atmosferă nemaipomenită", a spus, în acest an, un pelerin în vârstă de 60 ani, venit din localitatea Joseni, de acolo de unde a plecat preotul Istvan pentru a înfrunta armata principelui. Toți cei care ajung la Șumuleu sunt convinși că Sfânta Fecioară îi va ajuta și le va întări credința. 

Anual, pelerinajul are un motto inspirat din Biblie iar oratorul slujbei este, de fiecare dată altul. "La Rusaliile de la Șumuleu oamenii vin din dorința de a se întâlni cu Dumnezeu și de a aduce respectul si omagiile Fecioarei Maria. Motto-ul de anul acesta al pelerinajului de Rusalii este un citat din Evanghelia după Luca: 'Fericit este pântecul care te-a purtat'. Mesajul Rusaliilor din acest an este să fim solidari cu viața și să nu reprezentăm o cultură care duce la pierzanie și de aceea ne rugăm în mod special mamelor", a spus directorul catedralei franciscane, Urban Erik, cu ocazia pelerinajului din acest an. 
Pentru că evenimentul capătă, cu fiecare an, o amploare tot mai mare, autoritățile locale și reprezentanții Ordinului Franciscanilor au început demersurile pentru includerea pelerinajului de la Șumuleu Ciuc pe lista Patrimoniului Imaterial UNESCO. 

În documentația trimisă UNESCO se arată că 'întrunirea credincioșilor de la Șumuleu Ciuc oferă cercetătorilor în domeniul patrimoniului imaterial unul dintre cele mai complexe cadre de studiere a mentalităților și practicilor religioase actuale. Nu în ultimul rând, pelerinajul este—și poate rămâne și în viitor-un mijloc eficient pentru punerea în valoare, dezvoltarea și promovarea patrimoniului local, în ansamblul lui'. Indiferent de decizia privind includerea sa în patrimoniul imaterial mondial, pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu Ciuc și mănăstirea franciscană atrag, an de an, zeci de mii de oameni, care caută un strop de liniște și de alinare.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, abonează-te gratuit la Newsletter trimițând site-ul de care ești interesat(ă) și adresa ta de e-mail la office@la-romania.ro.


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2014